Spaanse woning verkopen? Zo kun je belasting besparen.

Spaanse woning verkopen? Zo kun je belasting besparen.

Als je je woning in Spanje verkoopt krijg je te maken met de Spaanse én de Nederlandse fiscus. Doorgaans betaal je in Spanje belasting over de woning die je daar bezit. In Nederland wordt de Spaanse woning belast in box 3, waarbij Nederland vervolgens een vrijstelling geeft omdat het heffingsrecht aan Spanje is toegewezen. Verkoop je je woning, dan komt deze vrijstelling daarna te vervallen.

Het geld dat overblijft na de verkoop wordt in Nederland belast in box 3. Daarbij wordt gekeken naar de situatie op 1 januari. Als de Spaanse woning op 1 januari nog in je bezit is, werkt de vrijstelling ter voorkoming van dubbele belasting voor het resterende deel van het jaar door. Een verkoop in januari is daarom vanuit Nederland bezien fiscaal het meest gunstig. 

Aan welke fiscale verplichtingen moet je voldoen? Dat is als eerste de plusvalía, een gemeentelijke heffing bedoeld om de toename van de waarde van de grond te belasten. Hoe hoger de kadastrale waarde en/of hoe langer je eigenaar bent geweest, hoe hoger de plusvalía zal zijn. Het tarief wordt vastgesteld door de gemeentes en verschilt daardoor per plaats. Verder betaal je belastingen over de gerealiseerde vermogenswinst. Er wordt voor EU-burgers die Non-Resident zijn 19% belasting geheven over het verschil tussen de werkelijke verkoopprijs en de aankoopprijs. Kosten die direct verband houden met de gerealiseerde vermogenswinst zijn aftrekbaar, bijvoorbeeld makelaarskosten van verkoop en de bij aankoop betaalde Spaanse overdrachtsbelasting. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts

Compare