NIE-nummer

[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1480646477720{background-image: url(https://www.epicvillas.nl/wp-content/uploads/2016/12/background-counter.jpg?id=190) !important;background-position: 0 0 !important;background-repeat: repeat !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text el_class=”mg-bottom-50″]

Identificatienummer NIE-nummer aanvragen

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1587452724378{margin-bottom: 32px !important;}”]Het número de identificación de extranjeros (NIE-nummer) is een nummer dat u o.a. nodig heeft bij vele officiële instanties. Het NIE-nummer kunt u vergelijken met het Nederlandse Burgerservicenummer (voorheen SOFI-nummer).

Het NIE-nummer heeft u nodig om o.a.:

 • te werken
 • salaris te ontvangen
 • een huis te kopen of verkopen
 • een verzekering af te sluiten
 • om een rekening te openen
 • een hypotheek af te sluiten
 • belasting te betalen
 • u in te schrijven bij de sociale zekerheid
 • een rijbewijs aan te vragen
 • een auto te kopen
 • een gsm-abonnement af te sluiten

Bij sommige instanties voldoet het invullen van uw NIE-nummer, maar bij vele instanties vraagt men om een kopie van het document/pasje met uw NIE-nummer erop. Voor de aanvraag in Nederland dient u via de website van het Spaanse consulaat in Amsterdam een afspraak te maken.

Indien u een tijdelijke NIE-nummer wilt aanvragen, dient u de volgende stappen te doorlopen:

 1. Eerst dient u het aanvraagformulier EX-15 te downloaden en in te vullen. Download de meest actuele versie op de website van de Spaanse consulaten van Amsterdam.
 2. Bij het consulaat zal u nog een aanvullend document moeten invullen genaamd 790-012.
 3. Afhankelijk van de nationaliteit van de aanvrager zal er in ieder geval een paspoort of identiteitsbewijs worden gevraagd, met mogelijk ook een kopie van de verblijfsvergunning en reden van aanvraag.
 4. Voor een NIE in het consulaat betaalt u een klein bedrag. U dient dit bedrag direct met pin of in contact te betalen.
 5. De NIE wordt na enkele weken thuisgestuurd.

Tips

 • In sommige steden kunnen de wachtrijen erg lang zijn voor het aanvragen van een NIE-nummer. Daarom is het prettig om een boek/tijdschrift/krant mee te nemen.
 • Indien u minder dan 3 maanden gaat verblijven om bijvoorbeeld een talencursus te gaan volgen in Spanje (en niet van plan bent om te gaan werken of juridische handelingen wilt uitvoeren bij officiële instanties), is het vaak niet nodig om een NIE-nummer aan te vragen.
 • Het verschilt vaak per locatie welke documenten u moet laten zien als u een NIE-nummer wilt aanvragen. Daarom is het verstandig om eerst langs het Nationale politiebureau te gaan of om te vragen welke documenten u dient te overleggen.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][g5plus_space desktop=”100″ tablet=”80″ tablet_portrait=”60″ mobile_landscape=”50″ mobile=”50″][vc_column_text]Ontdek meer:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” overlay_mode=”color” overlay_color=”rgba(255,255,255,0.7)” css=”.vc_custom_1480587972328{background-image: url(https://www.epicvillas.nl/wp-content/uploads/2016/12/bg-contact-form.jpg?id=166) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column width=”2/3″ offset=”vc_col-md-offset-6 vc_col-md-6 vc_col-sm-offset-2 vc_col-xs-offset-1 vc_col-xs-10″ el_class=”col-mb-12 col-mb-offset-0″][g5plus_space desktop=”100″ tablet=”80″ tablet_portrait=”60″ mobile_landscape=”50″ mobile=”50″][g5plus_heading sub_title=”HOE KUNNEN WE HELPEN?” title=”CONTACT OPNEMEN” el_class=”mg-bottom-55″][vc_column_text el_class=”pd-bottom-35″]

Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

[/vc_column_text]

  [g5plus_space desktop=”100″ tablet=”80″ tablet_portrait=”60″ mobile_landscape=”50″ mobile=”50″][/vc_column][/vc_row]

  Compare